Hoe ga je om met kritiek in je marketingcampagne

Over ons
Hoe je bandjes populair maakt: Hannahs blog

Hoi, ik ben Hannah. Op de middelbare school zat ik in zowat ieder schoolbandje, als drummer. Maar sinds ik een ski-ongeluk heb gehad, mag ik dat van de dokter niet meer zoveel doen (in ieder geval de komende tijd). Omdat ik toch nog bij die opkomende bandjes betrokken wilde blijven, heb ik mijzelf leren filmen, managen, producen: noem maar op. Ik doe dit nu nog voor nop, maar ik hoop natuurlijk stiekem wel een beetje dat die bandjes gaan doorbreken. Omdat de meeste mensen nu muziek tegenkomen op het internet, is het belangrijk om een goede site te hebben. Daarnaast moet je op de social media (Facebook, maar ook last.fm etc.) goed aanwezig zijn. Dit noem je internetmarketing. Op deze blog wil ik graag mijn kennis hierover delen, later volgt eventueel nog meer over bijvoorbeeld filmen of producen.

Archief

Hoe ga je om met kritiek in je marketingcampagne

29 maart 2016
 Categorieën: Online marketing, Blog


Hoe ga je om met kritiek in je marketingcampagne

Bij het voeren van een goede campagne om te adverteren online komt veel techniek kijken. Maar minstens zo belangrijk is de inhoud van je campagne, de achterliggende strategie. Als een campagne er goed uitziet en je de boel goed onder controle hebt, maar inhoudelijk toch volledig de plank mis slaat, kan dit schadelijk zijn voor het imago dat je juist zorgvuldig aan het opbouwen was. In deze blog worden twee recente campagnes besproken: een van Suit Supply en een van Victoria's Secret. Hoe gingen beide bedrijven om met negatieve kritiek?

Suit supply

In februari 2016 kwam Suit Supply uitgebreid in het nieuws met reclameborden met daarop mannetjes gekleed in pak, spelend op naakte vrouwenlichamen. Het was niet zozeer de feministische kritiek hierop die veel media-aandacht ontving, als wel de kritiek óp die kritiek. Het staat buiten kijf dat dit de strategie van Suit Supply was: de (feministische) kritiek was door de controversiële afbeeldingen verzekerd, waarna het Twitter- en Facebookgeweld losbarste. Vervolgens pikten de media dit op (er lag vast een persbericht klaar) en stond er in elke krant wel een opiniestuk of column over. Zo had Suit Supply veel aandacht met een relatief goedkope campagne.

Was dit nu negatieve publiciteit? Het is maar net hoe je het bekijkt: ze zullen zeker potentiële klanten zijn kwijtgeraakt die de campagne goedkoop vonden, maar anderen zullen Suit Supply juist als slachtoffer van overdreven 'politiek correcte' kritiek zien. Suit Supply is geen advocatenkantoor en hoeft geen smetvrij imago te hebben. Dit soort campagnes zullen het imago misschien zelfs wat meer 'edgy' maken.

Victoria's Secret

De campagne voor de 'Body'-lijn van Victoria's Secret uit 2014 is op het oog veel minder controversiëel: een groep modellen draagt de nieuwe lingerie van Victoria's Secret, waarop de tekst 'The Perfect Body' was geplaatst. Ook hier kwam al snel kritiek op: de modellen hadden allemaal een lichaam met Barbie-achtige verhoudingen. Veel commentatoren herkenden zich niet in het type lichaam en merkten op dat zulke afbeeldingen een enorm negatieve invloed hebben op (jonge) vrouwen. Victoria's Secret paste de campagne aan en veranderde o.a. de slogan naar 'A Body for Every Body'. Waarom bond Victoria's Secret hier in, terwijl de afbeelding op het eerste gezicht veel minder controversiëel was dan die van Suit Supply?

Een andere intentie, een ander publiek

Allereerst probeerde Suit Supply bewust een media-rel te creëren, waarbij het meteen een publiek verhaal klaar had en de discussie kon sturen. Zo kon het bedrijf een positieve draai geven aan de reclame, terwijl Victoria's Secret achter de feiten aanliep en te maken kreeg met thema's als anorexia en andere eetstoornissen - niet echt positieve publiciteit. Daarnaast is de doelgroep van Victoria's Secret niet dezelfde als die van Suit Supply. Dit laatste merk kon het zich veroorloven mensen tegen de borst te stoten, omdat de mensen die de meeste kritiek op de Suit Supply-campagne hadden (vrouwen, om kort door de bocht te gaan) toch al niet behoorden tot hun doelgroep. Voor Victoria's Secret ligt dit anders, júist hun doelgroep zal zich gekwetst hebben gevoeld door hun campagne.

Wat kunnen we hiervan opsteken?

Gevoelige thema's trekken publieke aandacht en houden deze lang vast. Maar waar het ene bedrijf baat heeft bij deze aandacht, wil het andere er het liefst zo snel mogelijk aan ontsnappen. Mocht je ervoor kiezen om een gevoelige campagne op te starten, dan moet je helder hebben wie je doelgroep is en hoe deze erop zal reageren. Dit vereist een inzicht dat verder gaat dan enkel demografische statistieken en het is dan ook zaak om al vroeg de reacties hierop te peilen. Op het moment dat een controverse als een verrassing komt, zit er vaak niks anders op dan de campagne aan te passen en excuses te maken. Dit is pijnlijk, maar het alternatief is dat je een grote groep tegen jouw bedrijf keert. Om dit te voorkomen en geen controverse te creëren, is het zaak om open te staan voor maatschappelijke trends en deze niet al te gemakkelijk aan de kant te schuiven. Daarmee zou je ook nog eens aan de goede kant van de geschiedenis kunnen staan en niet in een toekomstig rijtje als deze terechtkomen.